Terra Cotta

Wat is

Terra Cotta

Prachtig

 

Wat is

Terra Cotta

“Terra cotta” is Italiaans en betekent letterlijk “gebakken aarde”, wij noemen dit aardewerk. Het is een natuurproduct, gemaakt van in een oven gebakken klei. Terracotta is ongeglazuurd aardewerk van (roodbakkende) klei.

In Terracotta komen de 4 aardse elementen (uit de Griekse filosofie) samen: Water, Aarde, Lucht en Vuur. De Grieken waren er van overtuigd dat alles was opgebouwd uit deze elementen. Water en aarde vormen de grondstoffen, lucht en vuur zijn noodzakelijk voor het bakken van terracotta potten.

Terracotta potten zijn sinds jaar en dag in trek bij tuiniers en tuinarchitecten, niet alleen als tuindecoratie, maar ook omdat deze potten poreus (lucht) zijn, is het bijna onmogelijk om de plant te “overwateren”, bovendien beschermt de pot de wortels tegen extreme temperaturen. Het is daarom ook mogelijk om planten, olijfbomen, citrusbomen en palmbomen, ook in Nederland, in deze potten te plaatsen. Ook andere soorten zoals oleander, cactus en vetplantsoorten misstaan niet.

 

 

Handgemaakt

Aardewerk

Deze potten worden ook nu nog op traditionele wijze gemaakt en hebben hun hoogwaardige kwaliteit en authentieke karakter behouden. Geen twee potten of kruiken zijn hetzelfde, het gaat steeds om een uniek product. Ook kleurverschillen en kleine oneffenheden zijn hierbij normaal. Bij Tunesische terracotta is dit nog meer het geval, dit is “nonchalant” en speels gemaakt, er zijn vaak kleine “onrechtmatigheden” op de pot/amfora te vinden; en dat is ook tegelijk het aardige. Om deze reden raden wij echter wel aan om voor aanschaf eerst zelf te komen kijken. Wil men werkelijk exact gelijke kopieën, dan is machinaal geproduceerd aardewerk zeker meer geschikt.